Mamadou Saliou és una d’aquelles persones amb qui perds la noció del temps.

Escoltant-lo,  un cafè de mitja hora es podria extendre perfectament a una sobretaula llarguíssima… La seva aventura vital i com va iniciar el projecte Diandé Africa, per ajudar a l’escolarització dels nens/es al barri senegalès de Ziguinchor, on ell va créixer, emocionen:

 

Va arribar a Barcelona als 16 anys, i va viure en diferents centres de menors fins que en va fer 18. Va entrar a treballar en una botiga de lloguer de bicicletes, i és allà on va tenir la idea de muntar la seva pròpia botiga oferint un tipus de ruta en bicicleta ben diferent de les altres, i amb un rerefons social.

Així va néixer “La Barcelona de Mamadou”, una  passejada en bicicleta que té com a objectiu ensenyar als joves els diferents punts del Raval on hi ha entitats que treballen amb joves en risc d’exclusió social, que estan en la mateixa situació que va patir ell fa uns anys a l’arribar a Barcelona. El que es recapta amb la ruta va a parar a aquests col·lectius que treballen per donar una nova oportunitat als joves, i els diners també es destinen a finançar la resta de projectes que Diandé Africa desenvolupa a Senegal.

A Ziguinchor, el seu barri natal, Mamadou ha creat un projecte per combatre l’abandonament escolar i afavorir l’escolarització dels nens i nenes del poble (el curs passat van escolaritzar 60 alumnes/as, i el seu objectiu és arribar als 120 quan acabi el 2019). A part d’això,  l’any 2016 (en col·laboració amb el Museu de la Confitura) va crear la Coopérative de mamans de Ziguinchor, una marca de producció de confitures, jalees i chutney de mango i hibiscus que fan les mares d’aquests nens/es, i amb la qual obtenen una font d’ingressos per a l’escolarització dels seus fills/es i la millora de les seves condicions de vida.

 

Mamadou i Kids&Cat; sinèrgies boniques

Fa molt de temps que busquem diferents opcions per poder llogar les bicicletes o els patinets per a la nova ruta d’arquitectura de Kids&Cat, Starchitects (per a nens/es a partir de 12 anys), que estarà disponible a partir del proper mes de gener.

Vam llegir una entrevista amb Mamadou i vam voler saber més coses sobre el seu projecte, perquè ens va enamorar la seva manera de treballar i de connectar els projectes d’aquí amb els de Senegal. I també la idea que hi ha al darrere; que les bicicletes que fem servir amb Starchitects tinguin relació amb un rerefons social tan bonic com aquest ens semblava realment fantàstic! … Com si a cada pedalada de la ruta ens imaginéssim que donem una empenta a tots els projectes que porta a terme entre els dos països, de manera que podem posar el nostre granet de sorra a col·laborar en l’escolarització al barri de Ziguinchor!

Hi podia haver unes bicicletes millors? Sens dubte… NO!!!

A partir de gener, doncs, començarem a treballar junts en una d’aquestes sinèrgies boniques que tan ens agraden; i part dels diners de la ruta aniran destinats a empoderar els projectes que té Mamadou al barri que el va veure créixer. Com diu ell, “la nostra missió és situar l’educació com a eina principal per a la transformació social i poder fer-la accessible per a la població més desfavorida”.  Des de Kids&Cat ens volem sumar a la seva iniciativa!

Enhorabona, Mamadou, i moltes gràcies per tot allò que aprenem de tu!