De petits segur que us havien dit “nens, que les parets no es pinten!”.

Però gràcies a l’street art o art urbà hem descobert que no només es pinten, si no que poden ser veritables obres d’art. És cert que hi ha força divisió d’opinions sobre l’ús de l’espai públic per a pintar-hi grafits: invasió de propietats privades, il·legalitats, vandalisme… però hi ha força noves iniciatives que permeten que aquests artistes de carrer puguin expressar-se dins d’uns mínims marges de convivència.

Prova d’això és la recent inauguració del “Bostik Murals”, el primer museu d’art urbà de la ciutat. És un projecte que es desenvolupa a diferents espais d’una nau industrial al barri de la Sagrera, la Nau Bostik,  que s’ha recuperat i transformat en un centre de creació i difusió cultural.

A Kids&Cat ens fa molt feliços veure que la ciutat es va omplint de projectes com aquests perquè teníem molt clar que volíem incloure alguna experiència que acostés l’art urbà a la gent, a les famílies i als nens. El nostre objectiu és poder col·laborar oferint una activitat que ajudi a que els nens creixin respectant els espais públics i apreciant diferents expressions artístiques, ampliant horitzons i fent costat a iniciatives que recolzen l’art urbà.

I aquest objectiu ens ha dut a participar en dues iniciatives molt especials: la primera és la col·laboració que l’street art ha propiciat entre Kids&Cat i Rebobinart, i la segona, la participació, aquest mes de juliol, en el Festival ÚS Barcelona.

Quan ens vam plantejar fer una activitat relacionada amb l’street art, vam començar a buscar per Internet diferents iniciatives que treballessin l’art segons els objectius que us hem exposat abans. De seguida ens va cridar l’atenció la proposta i la feina que duen a terme des de Rebobinart. Vam decidir trucar-hi i a l’altra banda de la línia hi vam trobar en Marc Garcia. Encantador! I amb moltes ganes de fer coses boniques i de SUMAR!

Li vam explicar el projecte i les ganes de trobar alguna sinergia amb ells, i al cap de pocs dies estàvem fent un cafè al seu despatx del barri d’Horta-Guinardó, amb el gosset Wallace (reencarnació d’algun guerrer de ‘Braveheart’) mossegant-nos els cordons de les sabates… Això va ser el mes de febrer de 2016, fa justament un any i mig (i per cert, en Wallace està GEGANT! ;·).

Ens va fascinar sentir en Marc explicar que havia començat en tot aquest món per ajudar el seu germà petit, que aleshores pintava trens de manera il·legal, i com va voler començar una iniciativa per donar suport als artistes de carrer per tal que tinguessin espais on poder pintar de manera legal. I això que ara, anys després, el seu germà ja no pinta trens ni té res a veure amb el grafit, però ell en canvi sí continua treballant perquè altres artistes d’aquesta disciplina puguin fer-ho en un espai reconegut.

 

 

Gràcies a aquesta connexió amb Rebobinart, des de Kids&Cat us proposem l’experiència anomenada “Street art, l’art urbà com a projecte social”: inclou una ruta pels carrers de Poblenou explicant projectes tan bonics com “Dóna la cara per la teva ciutat”  o “Free Walls”/ “Wallspot”, i acaba amb un taller en un d’aquests murs lliures on qualsevol pot reservar un espai per pintar. En podeu veure un exemple en aquest vídeo:

 

 

I el nostre segon projecte relacionat amb l’street art, el durem a terme el proper dissabte 15 de juliol, dia en que tindrà lloc la 4a edició del Festival ÚS Barcelona. Aquest és un festival que vol rescatar el valor d’ús dels espais de la ciutat que, a causa dels canvis urbanístics, perden la seva funció social. Hi tindran lloc moltes rutes, tallers i conferències que pretenen acostar aquestes noves tendències artístiques a la gent. Kids&Cat hi participarà amb una ruta a les 11 del matí, i també hi podeu trobar moltes iniciatives boniques dedicades als més petits, com l’espai de l’ÚS Kids (http: //2017.usbarcelona. Com/kids /).

Per acabar, us deixem una frase del gran Pablo Picasso: “Cada nen és un artista, el problema és seguir-ho sent quan creixem”.

No deixem mai de ser artistes!