Dimarts 20 de juny, una del migdia. Un d’aquells dies de calor màxima. Cafè Virreina, a la plaça que porta el mateix nom, enmig del barri de Gràcia. Hi corre airet i s’hi està bé.

Espero en Josep Martínez, un fotògraf d’origen andorrà que ja fa 15 anys que viu a Barcelona. Va venir per un trasllat laboral i diu que quan la feina que l’havia portat aquí va moure’s a una altra banda ell va decidir deixar-la i quedar-se a viure a Barcelona.

L’havia atrapat la ciutat i un emblema animal que el fascinava i que tenia molt a veure amb ella: el DRAC.

Arriba puntual a la terrassa i hem de buscar-nos una mica, perquè només ens hem vist un moment un dia, fa cosa de dos mesos. Per casualitat. Estàvem enmig d’una ruta d’escola amb l’activitat “Barcelona, city of dragons” i en Dermot Arrigan, un dels nostres guies, explicava als nens i nenes l’origen de la cocatriu i la seva diferència amb el basilisc. Jo l’escoltava al costat del grup d’alumnes i els dos mestres que els acompanyaven, i de sobte vaig veure que algú de fora entrava al grup i li deia alguna cosa sobre l’animal en qüestió…

En Dermot el va escoltar i em va mirar, i jo el vaig convidar a apartar-nos una miqueta per poder xerrar amb calma. Era en Josep Martínez, autor del llibre “Drakcelona, Ciudad de dragones”, el llibre on ens havíem basat per escollir els dracs de la ruta de Kids&Cat, fa més d’un any i mig, quan la vam escriure!

Quina casualitat, no ens ho podíem creure! Era prop de Sant Jordi i justament havia baixat al Born per assistir a un acte literari relacionat amb el seu llibre, i li va cridar l’atenció veure un grup de gent escoltant històries sobre dracs al casc antic…

Vam quedar que ens trobaríem per fer un cafè i poder parlar dels dracs, de Barcelona i dels projectes vitals! I aquí el tenim… Fem un te verd i una canya (no direm qui va beure què ;·) i m’explica que aquest llibre seu està ple d’històries curioses sobre trobades de gent i casualitats i connexions vitals boniques… i jo li dic que el tema m’apassiona, evidentment!

De fet, a part de convertir-se en buscador i captador de dracs i fer el llibre amb 12 rutes que n’inclouen més de 500, en Josep va escriure també un “Anecdotari” que recull totes aquestes històries de casualitats ‘no tan casuals’… me’n farà arribar un, diu.

M’explica la primera d’aquestes anècdotes, que porta per títol “Carlos” i fa referència a en Carlos Ruiz Zafón. Ell tenia la idea de demanar-li que escrigués el pròleg del llibre, però no el coneixia de res… va fer diversos intents de contactar-hi per mail, però no va rebre cap resposta… el seu editor ja li deia “oblida-te’n, i busquem una alternativa que això és molt difícil”, però ell seguia creient que hi tenia alguna opció… uns dies abans de tancar l’edició, va rebre un correu electrònic del mateix Zafón que li enviava, directament, el text del pròleg fet a canvi que li’n fes arribar un exemplar quan estes editat.

No s’ho podia creure! Brutal, no??

Diu que en té moltes, d’aquestes històries, i que ara Kids&Cat també en forma part, del seu “Anecdotari” de dracs, cosa que ens fa moltíssima il·lusió!!!

 

Seguirem connectant i buscant la manera de trobar aquesta sinèrgia que ens ofereixen els dracs de Barcelona per col·laborar, d’alguna manera, en un projecte bonic… segur!!!

No podíem acabar la trobada sense buscar algun dels dracs petits del carrer de l’Or i fer-nos una foto amb ell… Quasi no es veu però el tenim a sobre els caps, una mica més amunt!!! Tot un plaer conèixer-te, Josep!!!